Avand la baza principiul filozofic Taiji (Tai Chi) in combinatie cu cunostinte profunde din Medicina Traditionala Chineza, Alchimia Interna Taoista si Artele Martiale a fost creata o adevarata arta a miscarii pentru sanatate, armonie, cunoastere, denumita Taijiquan (Tai Chi Chuan).
Taijiquan este un termen format din trei cuvinte: Tai, Ji si Quan. Daca TaiJi se traduce prin Marea Limita sau Ultima Limita (vezi articolul Ce esteTaiji ca principiu) iar Quan prin pumn sau box, am putea spune simplu ca Taijiquan este boxul sau pumnul Ultimei Limite.
Dar asa cum Ultima Limita este o denumire simbolica si se refera la starea de constiinta cea mai inalta a omului, la fel termenul de pumn sau box face referire la corpul fizic sau si mai mult la o forma de antrenament pentru corp, la artele martiale.
Taijiquan este asadar o forma de exersare a corpului fizic si a interiorului, o arta de cultivare a vietii, astfel incat, intr-un mod firesc omul sa se apropie cat mai mult de nivelul cel mai inalt de intelegere, de starea de Fericire, de Taiji.
Putem defini in mai multe feluri aceasta practica de o viata. Este o cale de autocunoastere, o forma de educatie a corpului si a mintii pentru a trezi spiritul, este o modalitate prin care putem intelege lumea in care traim, este echilibrul contrariilor vietii yin si yang, este calea armoniei interioare.
O definitie simbolica a Taijiquan-ului este arta martiala suprema.
Taijiquan consta intr-o succesiune de miscari, care au denumiri simbolice si care ne amintesc ca si forma de artele martiale.
In trecutul Chinei artele martiale erau considerate o cale de autocunoastere, o modalitate de intelegere a valorilor morale si spirituale, arta de a fi moral, de a avea forta unui luptator, dar de a evita lupta, arta de a cultiva viata.
Pe de alta parte, exersarea miscarilor se realizeaza conform principiilor yin-yang, care in linii generale se refera la aranjarea corecta a corpului de la exterior catre interior in primele etape, apoi de la interior catre exterior in etapele avansate.
Insiruirea de miscari in sine, felul in care se succed miscarile, trecerile de la o forma la alta, coordonarea armonioasa a tuturor segmentelor corpului in miscare, felul in care se paseste si se transfera greutatea de pe un picior pe celalalt sunt doar cateva exemple ce ilustreaza faptul ca Taijiquqan-ul este complex si complet.
Este forma de miscare perfecta, in care cele doua aspecte universale yin si yang se exprima prin ceea ce le este dat: permanenta transformare.
Miscarile din Taijiquan sunt lente, continue, suple, ca un dans al carui mesaj vorbeste despre forta si relaxare, intr-un ritm unic, ritmul armoniei depline dintre yin si yang.
Aceasta imbinare armonioasa a yin-ului cu yang-ul intr-o forma de miscare, ce ne aminteste de artele martiale chinezesti, este specificul a ceea ce numim Taijiquan.