Ce este Tai Chi ca principiu?
In primula rand sa specificam faptul ca Tai Chi si Tai Ji reprezinta un singur termen in limba chineza, difera doar transcrierea fonetica. Tai Chi apartine unei transcrieri mai vechi, britanice (se citeste taici), iar Tai Ji corespunde sistemului fonetic actual adoptat de chinezi si folosit in intreaga lume (se citeste taitzi).
Tai Ji este format din doua cuvinte: Tai, care inseamna maret, suprem, ultim si Ji, care inseamna limita, absolut. Asadar Taiji ar putea fi tradus ca “Ultima Limita” sau “Marea Limita” sau “Supremul Absolut”.
De aceea spunem despre Taiji ca este cea mai inalta filozofie de viata, este principiul armoniei, echilibrul, unitatea, este nivelul cel mai inalt de intelegere a Vietii si Universului pe care omul il poate atinge. Este armonia contrariilor vietii denumite in traditia taoista yin si yang, este starea in care dualitatea devine unitate, este perfectiunea.
In mod natural omul aspira dintotdeauna catre aceasta „Ultima Limita‘ a vietii, in sufletul sau numind-o simplu fericire sau liniste. Destinul si educatia determina credinta intr-o astfel de stare sau dimpotriva.
Dar ce model ne ofera trecutul in cautarea fericirii?
Oamenii au inceput simplu prin a se ruga, mai apoi prin a observa mersul firesc al vietii din jurul lor. Au devenit mai atenti la natura, la intreaga lume vie si la ce fel de legaturi se stabilesc intre diferitele aspecte ale lumii vii. Apoi au incercat sa puna toate aceste observatii in legatura cu fiinta lor. Pentru a deslusi cat mai multe conexiuni si la nivele din ce in ce mai profunde si-au dat seama ca au nevoie de o sanatate foarte buna atat a corpului fizic, cat si a simturilor si a mintii. Asa au aparut primele forme de exersare a corpului fizic, primele exercitii de respiratie si primele retete de plante.
De-a lungul timpului s-au dezvoltat multe asemenea sisteme de practica, in sine metode de autocunoastere, in care pornind de la corpul fizic se urmareste activarea interiorului fiintei si cresterea nivelului de intelegere, pentru a ne apropia cat mai mult posibil de Taiji sau ultima limita a vietii, cu alte cuvinte de starea de fericire.
Indiferent cum o denumim si in ce forma o cautam este acelasi lucru. Ceea ce conteaza cu adevarat este sa faca parte din drumul nostru.
In concluzie, Taiji este un termen care desemneaza un principiu si este intalnit in anumite texte filozofice foarte vechi. De exemplu, unii autori considera ca acest termen a aparut prima data in tratatul filozofului taoist Zhuang Zi intitulat “Nan Hua Jing” (Cartea Sudului) si desemneaza in acest context esenta si starea specifica nivelului cel mai inalt de constiinta.
Dupa cei mai multi autori, termenul Taiji apare pentru prima data in Yi Jing (Cartea Transformarilor) indicand aici calea transformarii interioare prin intelegerea deplina a yin-ului si a yang-ului. De asemenea se vorbeste despre modul in care putem atinge asa-numita stare de Dao sau constiinta originii noastre ca fiinte umane.