Denumirea “Yoga Taoista” este titlul traducerii dupa un tratat de Neidan (alchimie interna taoista) numit “Xing Ming Fa Jue Ming Zhi” (“secretele unificarii”). Autorul acestei carti este Zhao BiChen, iar autorul traducerii este Charles Luk. Cartea a fost scrisa la sfarsitul secolului trecut.
Am considerat ca este potrivit sa folosim aceasta denumire deoarece:
TAO (DAO) are la baza principiul TAICHI (TAIJI) – acesta se refera la armonia contrariilor denumite in traditia taoista yin si yang. Este starea in care dualitatea devine unitate.
YOGA la modul general insemna “a unifica”. Un alt sens al acestui cuvant este “a injuga” – un alt simbolism pentru uniunea contrariilor: atunci cand taranii injugau boii la car, uneau “miscarea” cu “nemiscarea – yin si yang, carul care este pasiv, cu boii care sunt activi.
Astfel, “yoga” si “tao” sunt unul si acelasi lucru!
Indiferent de cultura careia ii apartin oamenii au avut dintotdeauna aceleasi aspiratii si au tintit catre acelasi scop – acela de unitate, armonie, echilibru.
Astfel, in diverse regiuni ale lumii intalnim practici corporale de cultivare a flexibilitatii :
- in China, in regiunea MaWangDui, s-au descoperit in vechi morminte desene cu anumite posturi corporale; acele desene reprezinta originea vechiului Qigong Taoist, numit Daoyin.
- pe de alta parte, in Grecia Antica, oamenii aveau o adevarata pasiune pentru cultivarea corpului; isi doreau sa aiba corpuri “sculpturale” – iar pentru aceasta, considerau ca este nevoie de o exersare cu un grad foarte ridicat de dificultate – cu un antrenament ce pune accent pe forta, flexibilitate si echilibru; de aceea acest tip de exersare a fost asociat numiti “gimnofiti”.
- in India tratatul Hatha Yoga Pradipika descrie posturi asemanatoare cu cele din Grecia Antica si cu cele din desenele de la MaWangDui
Desi posturile se aseamana, exista diferente in ceea ce priveste filozofia si modul de executie: grecii puneau mult accent pe forta, in India se pune accent pe postura statica, iar in China pe ritmul lent, continuu si uniform al miscarii.
Astfel termenul Yoga Taoista defineste exact acest tip de exersare, in care folosim si posturi cunoscute in zilele noastre ca apartinand sistemului Yoga, dar modul de exersare apartine filosofiei taoiste si se bazeaza pe principiile medicinii traditionale chineze,accentul fiind pus pe deschiderea meridianelor energetice.