Etapele in practica Yoga Taoista
Care sunt dorintele care te-au adus la prima ta lectie Yoga?
Putem incepe practica dintr-o varietate de motive, de rezultate pe care dorim sa le atingem. Ceea ce trebuie sa stim este faptul ca sunt trei mari etape in progresul pe care il realizam.
Prima etapa tine de aranjarea corpului.
Prin exersare dobandim un corp caracterizat de suplete, flexibilitate, forta, echilibru si relaxare.
Primul pas in acest sens este cresterea gradului de perceptie asupra fiecarui segment al corpului in corelatie cu toate celelalte segmente. Putem spune ca aceasta este modelarea corporala armonioasa.
Cateva repere ce ne arata ca am obtinut “aranjarea corpului” sunt: postura corecta, o buna flexibilitate a articulatiilor, tonus muscular si suplete in miscare. Putem realiza corect alternanta dintre intinderea si relaxarea corpului.
De asemenea putem observa o imbunatatire a starii generale de sanatate.
Cea de-a doua etapa se refera la aranjarea respiratiei.
Putem acorda atentie respiratiei abia dupa ce am dobandit usurinta in miscare si in realizarea posturilor specifice practicii Yoga.
Primul pas in aceasta etapa este constientizarea respiratiei iar ulterior dobandirea respiratiei abdominale profunde si chiar invers abdominale.
O data cu aranjarea respiratiei apare si o “aranajare” a vietii noastre emotionale.
Cea de-a treia etapa este aranjarea sau deschiderea interiorului.
Aceasta reprezinta practic transformarea, rezultatul practicii, inceputul uniunii adevarate dintre yin si yang (inceputul starii de meditatie).
Este un nivel foarte inalt in practica la care nu putem ajunge fara parcurgerea etapelor anterioare.
Meditatia necesita mai multe abilitati corporale decat te-ai astepta – ea presupune o postura perfecta a coloanei vertebrale, o buna relaxare a umerilor si a pieptului precum si o buna deschidere a bazinului sau altfel spus solduri flexibile.
In plus este necesar sa apara o relaxare a corpului astfel incat sa fie activi doar acei muschi care sunt necesari pentru a mentine postura.
Foarte importanta este si respiratia – aceasta trebuie sa fie invers abdominala, lenta, continua si profunda.
Inainte de a medita putem cauta sa ramanem linistiti intr-o anumita postura pentru a ne constientiza mai bine corpul, pentru a ne relaxa si a ne conecta mai bine la propria viata interioara.
Indiferent care este rezultatul pe care il urmaresti in practica ta te asteptam la cursurile noastre.