Maestrul Yuan Xiu Gang este un calugar taoist din Muntii Wudang.

Wudang este locul in care au aparut artele martiale chinezesti, locul unde Zheng San Feng a creat Taijiquan-ul, locul in care legendele spun ca se ascund maestrii nemuritori.

Maestrul Yuan XiuGang este a 15a generatie pe linia directa de la Zhang San Feng.

In zilele noastre, este unul dintre cei mai cunoscuti maestrii din Muntii Wudang, care conduce Academia de KungFu Traditional Taoist din acel loc si care, asa cum ii place sa spuna, si-a dedicat viata cautarii lui Dao.

Pentru el Dao a devenit un mod de viata. A practica si a transmite mai departe invatatura primita este felul lui de a fi.

Ca urmare in academia pe care o conduce au avut si au ocazia sa studieze sute de elevi straini, numarul lor fiind in crestere de la an la an.

Nascut intr-un sat de pescari, din parinti simpli si saraci, s-a remarcat ca fiind un copil foarte ager la minte, drept pentru care familia a hotarat sa fie cel care va urma o scoala (in acele locuri cel mult un membru al familiei putea urma o scoala avand sansa de a deveni o persoana educata si cu o oarecare cultura).

Insa, spre nemultumirea parintilor, interesul sau pentru scoala era prea neinsemant fata de chemarea pe care o avea pentru invatatura traditionala despre Artele Martiale – Wushu.

La insistentele parintilor a inceput sa urmeze cursurile unei scoli, dar pentru foarte putin
timp (doar doua saptamani).

Intors acasa, a incercat sa isi convinga parintii ca alta era calea pe care dorea sa o urmeze in viata.
Insa pentru calea pe care el si-o dorea parintii nu erau dispusi sa il sustina, asadar a trebuit sa se intretina singur, pana cand, la un moment dat, parintii, impresionati de vointa lui de otel ( numele lui: Gang inseamna otel) s-au hotarat sa il sustina.

Au urmat multe alte etape si peripetii si, in final, printr-o imprejurare fericita, a ajuns in Wudang, locul in care si-a intalnit maestrul si a inceput practica mult dorita.

In ciuda greutatilor pe care le-a avut de intampinat pe cale, Maestrul Yuan Xiu Gang este o persoana cu mult umor si care intruchipeaza aproape perfect naturaletea.