Daoyin este o gimnastica traditionala chineza, avand la baza principiile din Medicina Traditionala Chineza (MTC) si are ca scop redobandirea sanatatii prin eliminarea blocajelor si a dezechilibrelor, cauza reala si profunda a oricari boli (comform MTC).

Explicatia denumirii

DAO(導,  simplificat导) insemna “a conduce”. YIN (引) inseamna “a intinde”, “a trage”. Un nume mai complet ar fi DAO QI, YIN TI, care inseamna “a conduce energia (Qi)  si a intinde corpul”.

Daoyin vs Qigong

DAOYIN este denumirea veche a QIGONG-ului, acesta din urma fiind o denumire recenta, ce a inceput sa se raspandeasca in jurul anilor 1950 si cuprinde prin extindere toate formele de practica pentru sanatate, forme energetice,  tehnici de respiratie, metode de vindecare etc.

Cuvintele QIGONG (folosind Pinyin), CH’I KUNG (folosind Wade-Giles) si  CHI GUNG (folosind Yale) se refera la aceeasi notiune formata din doua caractere chinezesti si .

Qi (traditional 氣, simplifiat 气) insemnand energie, aer, respiratie, energie vitala iar Gong (功) insemnand abilitate dobandita prin munca.

Astfel, in traducere QIGONG  ar insemna abilitatea/ maiestria de a putea folosi energia.

Originile Daoyin-ului

Daoyin are o istorie scrisa de peste 2500 de ani. Cele mai vechi imagini cu posturi de Daoyin pictate pe o matase gasita la  MaWangDui.

Cea mai consistenta relatare scrisa despre Daoyin este cea din anul 610 d.H cand Chao YuanFang (550 – 630 dH, dinastia Sui), doctor la curtea imperiala, a publicat Zhubing Yuanhou Zonglun (General Treatise on the Etiology and Symptomology of Diseases), o ampla lucrare de 50 de volume (scroluri), continand 1739 de discutii medicale, grupate in 67 de categorii care include  si 213 exercitii de Daoyin, clasificate in acord cu originile si simptome anumitor boli carora le erau recomandate.

In ce consta practica Daoyin

Aceasta metoda consta intr-o serie de miscari lente, armonioase, care se coreleaza cu respiratia, combinate cu focalizarea atentiei (intr-un mod specific), realizate intr-o stare de calm si liniste.

Miscarile cuprind: intinderi, deschideri si inchideri ale corpului, aplecari, ridicari pe varfuri, contractari si relaxari succesive, automasaje ale unor zone si puncte energetice prin presare, lovire,  torsionare etc.