Medicina Traditionala Chineza descrie 12 meridiane principale si 8 meridiane extraordinare.
Cele 12 meridiane principale formeaza un complex de trasee si circuite energetice, in conexiune cu organele interne (inima, plamani, rinichi, ficat, splina, intestin subtire, intestin gros, vezica urinara, vezica biliara, stomac, pericard) si trei focare – care grupeaza toate organele interne, impartite pe 3 portiuni: inferior, mijlociu si superior.
Atunci cand prin cele 12 meridiane energia curge liber si este intr-o cantitate suficienta organismul se mentine in paramentrii optimi de functionare si este prevenita aparitia bolilor si a dezechilibrelor.
4 din cele 8 meridiane extraordinare sunt foarte importante in practicile interne (iar celelate 4 reprezinta perechea lor):
- Chong Mai – denumit simbolic “marea celor 12 meridiane” deoarece la acest nivel se deschid toate cele 12 meridiane
- Ren Mai – sau “canalul de conceptie” este in legatura cu regenerarea, iar la femei in mod deosebit cu ciclul menstrual si sarcina
- Du Mai – sau “canalul guvernor” este in legatura cu creativitatea, claritatea, concentrarea mentala
- Dai Mai – sau “meridianul centura” face legatura intre cele 3 extrameridiane dar si intre cele 12 meridiane principale
Intre cele doua strucutri de meridiane exista o permanenta legatura, are loc un anumit schimb. Putem sa comparam cele 8 extrameridiane cu niste mari de energie, iar cele 12 meridiane princiale cu niste rauri sau fluvii.