Marii Maestrii din Wudang au fost inspirati in creearea artei Wushu-ului, observand natura, iar acest lucru se regaseste atat in descrierea, dar mai ales in practica acestei arte a miscarii!
Pumnul abilitatii ascunse (Xuan Gong Quan) – aceasta forma a fost imprumutata din Shaolin si adaptata conform principiilor stilurilor interne din Wudang. Abilitatea ascunsa se refera la forta interioara, care este folosita in toate formele din Wudang.
Boxul Invingerii Tigrului (Fu Hu Quan) – este cea mai veche forma din Wudang. In traducere inseamna stapanirea tigrului, simbolizand controlul ego-ului si cultivarea spiritului.
Boxul Dragonului (Long Hua Quan) – exprima caracteristicile unui dragon in miscare: fluiditate, mobilitate, abilitatea de a deruta. Dragonul, in traditia taoista simbolizeaza spiritul, depasirea limitelor planului fizic.
Boxul Sarpelui (She Quan) – o forma foarte veche, implica o coordonare aparte, complexa si foarte expresiva a corpului, fiind inspirat chiar din miscarile animalului respectiv.
Boxul Calugaritei (Tan Lang Quan) – forma inspirata din miscarile vietatii cu acelasi nume. Ca si sarpele si alte forme, provine din observarea modului de exprimare a naturii vii. Astfel de forme au fost create pentru a dobandi un anumit tip de intelegere a corpului nostru, a fortei vitale si a comportamentului, care sa fie firesc in orice situatie.
Boxul celor 8 nemuritori (Ba Xian Quan) – se spune ca in transmiterea acestei arte se folosea o metoda neobisnuita si anume un vin special. Cei care beau acest vin in cantitati din ce in ce mai mari in timp ce se antrenau sau luptau, totodata reusind sa isi pastreze spiritul treaz, dobandeau o abilitate deosebita in executia miscarilor.
In acelasi timp, corpul fiind foarte relaxat, se comporta ca o forta dezlantuita, datorita starii limita in care se afla constiinta luptatorului : pe de o parte spiritul treaz, pe de alta parte neperceperea clara a realitatii, datorita bauturii.
Exista si o legenda despre cei 8 nemuritori, care spune ca, la un moment dat, datorita abilitatilor deosebite pe care le dobandisera, au fost considerati un pericol pentru guvernator. Acesta a hotarat sa ii elimine, punand la cale un plan josnic. I-a invitat la o petrecere, unde a reusit sa ii imbete, dupa care i-a atacat cu o armata de 200 de soldati. Nu au fost invinsi, iar tehnicile si procedeele originale folosite atunci datorita starii in care se aflau, au ramas pana in zilele noastre inspirand antrenamentele de Wushu cu asa numitul stil al betivului.
Boxul celor opt limite (Ba Ji Quan) – o forma plina de vitalitate, forta si directie clara, ale carei batai pe calcaie simbolizeaza activarea energiei rinichilor.
Boxul Formei si al Intentiei (Xing Yi Quan) – are ca si caracteristica principala deplasarea inainte si atacul direct. Miscarile sunt compacte, unitare, si chiar daca apar ca fiind simple, necesita timp indelungat pentru a le executa corect. Xing Yi, foloseste energia celor 5 elemente iar formele sunt inspirate din miscarile a 12 animale, exprimand spiritul lor in lupta.
Palma celor opt trigrame (Ba Gua Zhang) – are ca si caracteristica principala folosirea unor combinatii de pasi si lovituri de palme in miscare circulara. Miscarile se realizeaza relaxat, continuu, dar au forta in acelasi timp. Se spunea despre un luptator real de Bagua, ca zboara ca un dragon, se ghemuieste ca un tigru, pluteste in cerc ca un vultur si are vigilenta unei maimute.
Bagua si XingYi pot fi practicate si la varste inaintate, lent, continuu, relaxat, cu atentia orientata catre interior, pentru sanatate si acumulare de energie interna. In acelasi timp, ambele confera o intelegere superioara, conform teoriei taoiste a celor 8 trigrame.