Ceea ce da viata si pune totul in miscare este asa numitul QI!

Qi este energia vietii sau energia vitala. Inteleptul taoist Zhuang Zi spunea: Viata exista pentru ca Qi se aduna, daca Qi se risipeste, asta aduce moarte‘‘.

Qi este  “suflul vietii” sau “suflul vital”. Suflul este respiratia prin intermediul careia manifestam orice traire omeneasca, cu alte cuvinte orice emotie.

Viata si sanatatea unui om depind de calitatea sangelui si a energiei, de curgerea libera a acestora prin corp, dar si de conlucrarea si armonizarea celor doua. Sangele este YIN, denumit in mod simbolic mama, iar Qi-ul este YANG, asociat simbolic tatalui. Ceea ce este YANG, masculin are caracter de activator, ceea ce este YIN feminin reprezinta fondul, materia prima, resursa care necesita activare. Cum functioneaza acest principiu in corpul nostru?  Se stie ca sangele  este de calitate, daca oxigenul si substantele nutritive pe care le transporta sunt de asemenea de calitate, dar si in cantitate corespunzatoare, astfel incat  organele interne sa fie hranite optim. Calitatea oxigenului care ajunge in sange depinde de calitatea Qi-ului provenit din respiratie (energia din aer), care se combina cu Qi-ul provenit din alimentatie (energia nutritiva).

Asadar o viata de calitate depinde de un Qi de calitate, iar un Qi de calitate se obtine printr-o respiratie corecta. Respiratia se corecteaza la randul ei prin miscare. Corectarea respiratiei aranjeaza si viata emotionala intr-un mod natural, pas cu pas.

In concluzie, viata si miscarea sunt unul si acelasi lucru. Cu cat le separam mai mult, cu atat scade forta vitala. Cu cat le asociem mai bine, cu atat vom avea o sanatate mai buna si in general o viata de calitate.

Artasia – Academia de Arte Asiatice va ofera posibilitatea experimentarii unei vieti de calitate prin miscare!